Kaj je poslovna inteligenca?

Objavljeno 27/02/2022, avtor Martin

Poslovna inteligenca (angleško: Business Intelligence oz. BI) je izraz, ki se uporablja za opis programske opreme in storitev, ki pretvorijo podatke v uporabna poročila, ki omogočajo strateške in taktične poslovne odločitve. Orodja BI uporabnikom omogočajo analizo nizov podatkov in predstavitve svojih ugotovitev v poročilih, povzetkih, nadzornih ploščah, grafih in grafikonih. Na podlagi teh informacij lahko pridobite podrobne podatke o stanju vašega podjetja.

Kaj je Power BI?

Obstaja veliko različnih BI orodij - Tableau, QlikView, Looker in Google Analytics so le nekatera izmed bolj znanih orodij za poročanje. Vsi imajo svoje edinstvene ključne prednosti, vendar v bistvu počnejo isto stvar - predstavijo podatke v vizualnih podobah, ki vam omogočajo, da analizirate poslovanje svojega podjetja na način, ki ga preprosto ne morete doseči z drugimi orodji.

PowerBI, podobno kot zgoraj, je orodje BI, ki ga je razvil Microsoft in je zasnovan tako, da omogoča raziskovanje in pregledovanje vaših podatkov. Uporablja se v bogati Microsoftovi zgodovini razvojnih orodij BI in zagotavlja zmogljivo rešitev, ki jo lahko začetniki in strokovnjaki hitro uporabijo za razvoj pronicljivih poročil. Vendar pa je tisto, kar resnično loči PowerBI od ostalih tovrstnih rešitev, njegova integracija v okolje Microsoft 365 - če ste uporabnik Microsoft 365, PowerBI enostavno deluje, ne glede na to, ali so to varnostne skupine, vgrajene v vašo obstoječo nastavitev, integracija s Teams za interaktivne razprave ali dinamične Excelove datoteke, ki berejo podatke iz podatkovnih modelov zgrajenih s PowerBI, s PowerBI lahko dosežete karkoli.

Storitev PowerBI vam prav tako takoj omogoča skupno rabo poročil, ki ste jih izdelali, tako da vam ne bo treba porabiti časa in virov za izdelavo rešitve za skupno rabo vaših podatkov. Če k temu dodamo razmeroma poceni model licenciranja, mesečne posodobitve ter aktivno in angažirano skupnost uporabnikov – je jasno, da je PowerBI rešitev, ki si zasluži resno obravnavo za vsak projekt, kjer se odločamo o rešitvi BI.

Zakaj Power BI?

Kdor je rekel "slika pove tisoč besed", se je verjetno reinkarniral kot razvijalec poslovne inteligence. Vizualizacija vaših podatkov v PowerBI vam omogoča, da na milijone vrstic spremenite v preproste grafe, ki lahko uporabniku poročila omogočijo, da postavlja zapletena vprašanja o podatkih, za katere sploh ni vedel, da jih želi vprašati. PowerBI lahko vaše podatke vizualno oživi in vam takoj pove, kam se osredotočiti.

PowerBI vam želi tudi pomagati! V PowerBI so namreč vgrajeni algoritmi, ki bodo pregledovali vaše podatke in poudarili izjeme, za katere sploh niste vedeli, da obstajajo – to je na voljo takoj "iz škatle", preprosto ga vklopite in PowerBI naredi ostalo.

Ko razumete svoje izzive, se lahko odločate. Podjetja so pogosto zapleteni stroji - ne moremo sprejemati odločitev samo na podlagi slutenj ali mnenj, ki pogosto niso podobna realnosti! Naše teorije moramo biti sposobni preizkusiti s podatki in PowerBI je eden od načinov za dosego tega.

Kdo uporablja Power BI?

Preprosto povedano – kdorkoli! Ni pomembno, kako veliko ali majhno je vaše podjetje, PowerBI ponuja rešitev, ki je primerna za vas. Če vaše podjetje uporablja excel samo za shranjevanje informacij - ni problema! PowerBI lahko naloži vse te podatke na eno mesto, jih združi in izdela preprosta, čista in jedrnata poročila, ki povzemajo vse naenkrat.

Vaše podjetje deluje na 4 celinah, z več sto zaposlenimi in številnimi izvajalci? Odlično - PowerBI je globalna rešitev, ki jo uporablja 97 % FTSE 100 z uporabniško skupnostjo, ki šteje več kot 2 milijona ljudi. Če imate veliko različnih uporabnikov na veliko različnih mestih, ki dostopajo do poročil na veliko različnih načinov, se bo PowerBI povečal glede na to, kar potrebujete.

V podjetju Dolphin Solutions smo navdušeni nad podatki in vam želimo pomagati pri rasti vašega podjetja z informiranimi in konkretnimi odločitvami. Če želite dodatno pomoč, nas kontaktirajte.

Preobrazite svoje podjetje

Pogovorite se z enim od naših strokovnjakov še danes. Pomagali vam bomo najti najbolj optimalno rešitev za vaše podjetje.
magnifiercrosschevron-downarrow-up