Nizkokodna ali visokokodna rešitev?

Objavljeno 27/02/2022, avtor Martin

Prednosti in slabosti nizkokodnih in visokokodnih rešitev

Dandanes ima večina podjetij potrebo po intranetu. Bodisi za upravljanje poslovnih procesov ali aplikaciji, ki bi poenostavijo in olajšajo potek dela, ali celo popolno platformo za storitve, ki jih ponujajo. Če ste se kdaj želeli sami poglobiti v eno od teh, se vam je verjetno ponudilo preveč možnosti, da bi jih lahko prešteli, in morda ste se vprašali: Kakšna je razlika med aplikacijami razvitimi s pomočjo nizkokodnih platform in aplikacijami razvitimi na klasičen, "visokokodni" način?

Kaj je visokokodni razvoj?

Visokokodni pomeni neomejeno funkcionalnost in izjemno prilagojene ter prilagodljive aplikacije. Lahko se implementira katera koli funkcija, glede na zahteve pa ima lahko aplikacija različne integracije z zunanjo programsko opremo za razširitev možnosti. Pri izdelavi aplikacije po meri lahko za doseganje zahtev uporabite kateri koli jezik ali orodje - zaradi njegovih prednosti se odločimo za delo z .NET.

Kaj je nizkokodni razvoj?

Nizkokodni (ali celo brezkodni) pristopi so prisotni že nekaj desetletij, vendar so se zares uveljavili šele pred kratkim. Nizkokodni, kot že ime pove, pomeni delo z majhno količino kodo na sicer omejeni platformi. Večino razvoja je mogoče izvesti s povleci in spusti in/ali z uporabo že pripravljenih blokov, vendar je možno tudi nekaj prilagajanja, če ima uporabnik izkušnje s kodiranjem.

Na primer, če želite avtomatizirati svoje poslovne procese, boste morda želeli uporabiti nizkokodno platformo, kot je Webcon BPS.

Kateri pristop je pravi zame?

Odvisno, kaj želite oz. potrebujete. Spodaj lahko najdete prednosti in slabosti obeh in se nato odločite, katera vrsta rešitve bi bil najboljša za vas.

Prednosti visokokodnih rešitev:

 • Zelo visoka stopnja prilagodljivosti
 • Popolno lastništvo in nadzor
 • Jeziki, kot je .NET, imajo morda na voljo knjižnice in pripomočke za hitrejši razvoj

Slabosti visokokodnih rešitev:

 • Visoki stroški razvoja in vzdrževanja
 • Uporablja veliko sredstev
 • Razvoj lahko traja veliko časa

Prednosti nizkokodnih rešitev:

 • Enostavnost uporabe
 • Krajši čas za razvoj
 • Nižji stroški

Slabosti nizkokodnih rešitev:

 • Manj prilagodljive aplikacije
 • Manj podpore
 • Težja integracija z zastarelimi sistemi

Upoštevati je potrebno še sledeče

Na podlagi zgoraj napisanega si lahko zastavite vprašanja, da ugotovite, kateri pristop bi vam najbolj ustrezal. Med drugim morate upoštevati svoj proračun, časovni okvir, v katerem želite, da se aplikacija razvije, število uporabnikov, ki bodo rešitev uporabljali, potrebo po edinstvenem grafičnem vmesniku in morebitne zunanje integracije. Vse to so dejavniki, na katere morate pomisliti, ko gre za izbiro najboljše možnosti.

Pristopa se medsebojno ne izključujeta

Čeprav se lahko zdi, da se nizkokodni in visokokodni pristop močno razlikujeta, se med seboj ne izključujeta in ju je mogoče po potrebi kombinirati. Na primer, za eno naših strank smo razvili API (visokokodno rešitev) preko katerega se pretakajo podatki iz Webcon BPS (nizkokodne platforme za upravljanje poslovnih procesov), v drug sistem, katerega uporabljajo pri svojem poslovanju. To pomeni, da se pri končni odločitvi ni potrebno odločati "ali ali" - zelo je odvisno od vaših zahtev.

Pravzaprav se velikokrat najboljša odločitev skriva v kombinaciji uporabe obeh pristopov. Potrebno je poiskati ravnovesje med obema in ugotoviti, kdaj bi vam nizkokodna rešitev lahko koristila in vam prihranila stroške, namesto da bi imeli popolnoma prilagojeno aplikacijo. Z drugimi besedami, nizkokodna rešitev je dobra za integracije, kot je v zgornjem primeru, preprosta spletna mesta in poslovne procese. Če potrebujete visoko zmogljivost ali vzdržljivost, je bolje uporabiti visokokodno rešitev.

Če še vedno niste prepričani, katero rešitev potrebujete za svoje podjetje, se obrnite na nas in z veseljem vam bomo posredovali naše nasvete in strokovno znanje.

Preobrazite svoje podjetje

Pogovorite se z enim od naših strokovnjakov še danes. Pomagali vam bomo najti najbolj optimalno rešitev za vaše podjetje.
magnifiercrosschevron-downarrow-up