Poslovna inteligenca za računovodje in računovodske ekipe: Power BI je rešitev za vas

Objavljeno 17/03/2022, avtor Martin

Pronicljiva poslovna poročila, poročila poslovne inteligence, drobljenje podatkov in skupna raba poslovne inteligence v vseh pogledih, so samo nekatere izmed možosti, ki jih Power BI ponuja svojim uporabnikom. Vse to je omogočeno s povezavo in uporabo sistema poslovne inteligence Power BI z drugimi programi.

Vedno več podjetij; tako velikih kot majhnih, se odloča za uporabo poslovne inteligence Microsoft Power BI (BI), kot njihove ključne rešitve. Power BI ponuja nove pristope, ki nadgradijo tradicionalno poslovanje in tako izboljšajo poslovne procese v:

  • prodaji,
  • poslovanju, 
  • v financah ali 
  • v upravljanju.

International Data Group je za leto 2021 izdalo poročilo, ki je predvidelo, da kar 69% podjetij načrtuje implementacijo rešitve BI, ali pa so že v samem procesu pridobitve. Power BI ponuja možnost uporabe v namizni aplikaciji; spletni SaaS (programska oprema kot storitev) ali namestitev mobilne aplikacije. Računovodjem in računovodskim skupinam pomaga pri boljšem vpogledu v dejansko stanje in s tem njihova poročila in priporočila  pridobijo na vrednosti.

Enostavna integracija

Enostavna integracija je ena izmed bistvenih lastnosti, ki je značilna za Power BI. Ko je Power BI enkrat nameščen, nam omogoča, da lahko pridobimo podatke v realnem času in ustvarimo prilagojena poročila in interaktivne vizualizacije iz več virov naenkrat; Excela, podatkov iz spletnih strani, podatkovnih skladišč in drugih programov, kot so SAP, Oracle in Xero. Kljub temu si ne prisvoji vloge baze podatkov. Podatkov vam ne bo potrebno ročno kombinirati in ekstraktirati, saj Power BI s podporo Microsofta 365 to naredi namesto vas.

Osnovna orodja, ki Power BI-ju omogočajo poizvedbe, so že vgrajena v Excel, (to velja za Excel 2016 in MS 365), ukaz se nahaja pod zavihkom “Pridobi in transformiraj”.

Dostopnost

Dodatna prednost, ki jo ponuja Power BI pa je tudi v njegovi dostopnosti, saj je primeren za organizacije vseh velikosti in cena je v primerjavi z drugimi primerljivimi programi nizka. Power BI lahko posamezniki uporabljajo brezplačno, naročnina za Power BI Pro pa podjetje stane manj kot 10 EUR na mesec, na uporabnika (zaračunava se letno).

Enostavna uporaba

Za ustvarjanje poročil in nadzornih plošč ter njihovo skupno rabo, je Excel precej okorno orodje. Power BI s svojo prilagodljivostjo omogoča enostavnejše oblikovanje in skupno rabo vizualizacij podatkov. Podatke za odgovore na določene poizvedbe, ki jih potrebujemo, pridobimo s kreiranjem prilagojenih in interaktivnih nadzornih plošč. Poleg tega za poizvedbe v naravnem jeziku dobimo odgovore v parih sekundah, za poizvedbe pa ni potrebno programiranje, npr. ”Kakšne so bile naše prodajne številke v Ljubljani v zadnjih petih letih?”

Power BI s svojimi grafi in tabelami omogoča hitrejše in bolj poglobljene vpoglede, ter s tem ponuja dobro analitiko poslovnih podatkov. Mogoče je vnaprej predvideti različne trende in vzorce, še preden so le ti jasno izraženi. Z njim postavimo temelje za zdrave poslovne odločitve, kot so:

  • Analiza proračuna in poročanje
  • Analiza in poročanje ključnih kazalcev uspešnosti
  • Prediktivna analitika v revidiranju
  • Napovedovanje in poročanje
  • Analiza revizijskih vzorcev in testov…

Za ustvarjanje vizualizacij podatkov ni potrebno investirati veliko časa, saj ne potrebujemo razvijalca, ki bi potreboval več ur za vnose podatkov. Grafi in tabele so intuitivni in enostavni za uporabo.

Sama nastavitev nadzorne plošče, za tehničnega uporabnika traja manj kot eno uro, saj Power BI prevzame vse tehnične vidike, ki so potrebni za uspešno delovanje in za boljše modeliranje informacij v vmesnik, ki je uporabniku prijazen. V vseh pogledih je Power BI kompleksna rešitev, ki postavlja uporabnika na prvo mesto; mu ponuja možnost, da samo s klikom prsta naredi veliko.

Priporočilo s strani Power BI-ja je, da se za analizo in modeliranje podatkov uporablja nove načine. S tem pomaga preoblikovati in izboljšati vprašanja in poizvedbe, kar računovodjem in računovodskim ekipam pomaga pregledati vse podatke z nove perspektive. Dodatna prednost je reduciranje podatkov, kar prinaša dodatno vrednost, saj se na ta način porabi manj časa za vsakodnevna opravila in pridobi več časa za pridobivanje boljših vpogledov v poslovanje.

Možnosti avtomatizacije

Power BI prihrani čas. Primer, ki prikazuje eno izmed možnosti boljšega izkoristka časa, je funkcija Power Automate, mehanizem delovnega toka, ki poenostavi in s tem olajša odvečne in vsakdanje procese, brez da za to potrebujemo razvijalca. Tudi poročila lahko programiramo tako, da se ustvarjajo samodejno in se v določenem časovnem intervalu, ki ga določimo, pošiljajo želeni osebi ali skupini ljudi.

Varnost

Glede na to, da Power BI temelji na shranjevanju v oblaku, ima lahko marsikdo pomisleke glede njegove varnosti. Skrb glede tega je odveč, saj je varnost zagotovljena preko strežnikov MS, ki imajo vgrajeno zelo visoko stopnjo varnosti. Nastavitve zagotavljajo, da so pravila o zasebnosti podatkov upoštevana. Na ta način je zagotovljena tudi lokalna zaščita. 

Za podjetja, ki so do tega pristopa bolj zadržana, pa se lahko znotraj podjetja uporabi lasten Power BI strežnik in se na ta način ohranja občutljive podatke blizu. S funkcijo “varnost na ravni vrstice” pa imajo podjetja možnost, da omejijo dostop do podatkov določenim uporabnikom in ne tiskajo ali pošiljajo poročil po e-pošti. Vse je dodelano tako, da se zagotovi varna izmenjava podatkov.

Power BI: Močno orodje

Je zmogljivo in kar je še pomembnejše, uporabniku prijazno ter cenovno dostopno orodje. Power BI vizualni elementi zagotavljajo, da uporabnik nad njim ne bo razočaran, podjetju pa bo omogočil enostavno preoblikovati njihove poslovne procese. 

Je popolno orodje, ki bi ga potreboval vsak računovodja ali računovodska ekipa, za pomoč pri konkurenčni strategiji svojih strank.

Naša ekipa Dolphin IT Solutions Slovenija, vam je na voljo za kakršnakoli vprašanja, pomisleke ali preprosto samo za pogovor ob kavici, kjer nam lahko predstavite svoje težave in mi jih bomo za vas poskušali rešiti. Kontaktirate nas lahko na:

+386 70 829 922

[email protected]

Preobrazite svoje podjetje

Pogovorite se z enim od naših strokovnjakov še danes. Pomagali vam bomo najti najbolj optimalno rešitev za vaše podjetje.
magnifiercrosschevron-downarrow-up